Südikust ja kirge köögipoolelt!

Ženja Fokin. Foto autor Marilin Leenurm

Mida arvab Ženja Fokin kokkamisest, retseptidest ja toidutegemise kirest, saab lugeda alljärgnevast kirjutisest. Sügisesel koolivaheajal toimunud Tallinna noortenädalal jagas tunnustatud stilist pidulikul Gurmeedineel oma retsepte ja väärt soovitusi toidu ning stilistika alalt ka noortega.

Aplaus meie emadele ja vanaemadele, kes vankumatu südamesoojusega keetnud, küpsetanud, vaaritanud ja mõtteid ragistanud lõuna- või õhtusöögiretsepte välja mõeldes. Mul puudub vahel pärast pikka ja väsitavat stilistikapäeva või mõne reklaami filmimist igasugune inspiratsioon toidutegemise ja retseptide osas, mistõttu keeran tihtipeale lihtsatest ja käepärastest toiduainetest kokku ühe värske ja kerge salati. Ja seda ilma igasuguse nipita – kõik, mis külmikust leidub, läheb otse hakkelauale! Meisterkokk või siiski mitte?

Õnneks on sotsiaalmeedia lainelaual peale kasvamas uus ja entusiasmi täis põlvkond – hõrgutavad retseptid koos piltide ja videoõpetustega on ju kõigest paari kliki kaugusel.

Mulle maitseb hea söök! Defineerin siinjuures head sööki: värske kohalik tooraine, puhtad maitsed, huvitav kooslus. Olen väga eksperimenteerimisaldis, kuid sõlmes linnukeelte asemel eelistan siiski alati ema tehtud koduseid kotlette.

Hooajale vastavalt olen ka agar korilane – võin vabalt oma lemmikud Adidas Originali papud jalga tõmmata ning metsas ringi tuuseldada, kuid võimalusel ka Keskturule «seenele sõita».

Olen kokkamise võlu avastanud aga just sõprade seltsis. Viimati sain olla näiteks magustoidu küpsetamise osakonnas ning omandasin kaks suurepärast retsepti, mille paari aasta praktiseerimise järel võiksin olla sumo-klubi kandidaat! Lisaks sain ka ühe lihtsa, kuid lisaportsjonit väärt pastaretsepti!

Kokkuvõttes saan öelda, et koos sõpradega kokata on tõesti tore. Selle asemel et kuskil kohvikus menüüs järge ajada, on see kvaliteetaeg, mis annab lisaks kulbiga juurde uusi retsepte ning rõõmsa ja rahuloleva meele.